Диабетични и диетични продукти, билкови сиропи и токайски вина.

Други наши сайтове

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Сладкарски рецепти за диабетици с подсладител
Рецепти
 Рецепти за вкусни здравословни храни
  
       
  Плодов сладкиш

  Торта с манго
      
  Кекс с плодове
  Сладкиш с вишни
      
  Палачинки "Гундел"

 Хамбургер с лук
      
  

Шоколадов Мус

  Зелева салата
      
  Сaлата с паста (пене)
  Сладкиш със сливи
      
  Портокалова торта
  Портокалов десерт във форма
      
  Бадемово желе с ликьор
  Гурме палачинки
      

Плодов сладкиш

Необходими продукти за 24 парчета:
 
За тестото:
300 г брашно
½ пакет бакпулвер
180 г маргарин (масло)
5 супени лъжици Equal на прах
1 ванилия
1 жълтък
3 супени лъжици диабетичен ягодов мармалад, щипка сол
За крема:
½ литър нискомаслено мляко
5 супени лъжици кокосови стърготини
4 жълтъка
6 супени лъжици Equal  на прах + за поръсване
3 супени лъжици нишесте
1 пакет желатин на прах (10 г)
Плодове:
4 киви
3 банана
4 мандарини
1 малко манго (или други плодове по желание)
2 пакета безцветен желатин за торти
 
Приготвяне:
Смесваме брашното с бакпулвера, ванилията, Equal на прах, щипка сол и маслото. Оформеното тесто увиваме в прозрачно фВреме за приготвяне: 1 час
Консумация: на следващия ден
Енергийно съдържание на 1 парче: 180 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 парче: 13,6 голио и слагаме в хладилник за 1 час. За крема загряваме млякото с кокосовите стърготини, докато заври и го махаме от котлона. Покриваме с капак и оставяме 10 минути настрана. Междувременно разбъркваме жълтъците с 2 с. л. Equal на прах и нишестето. При непрекъснато бъркане добавяме млякото към жълтъците. На бавен огън го подгряваме, докато се сгъсти (10-15 мин). Внимаваме да не заври, защото ще се пресече. Смесваме желатина с 4 с. л. студена вода, оставяме за 10 минути, след което го добавяме към крема и го изстудяваме. На дъното на една голяма тава (25 х 35 см) слагаме хартия за печене. Загряваме фурната до 200°С. Разточваме тестото според размера на тавата и го слагаме в нея. Набождаме го на няколко места с вилица и печем около 15 минути. Загряваме мармалада и с него намазваме още горещото тесто. Студеният крем разбъркваме с останалите 4 с. л. Equal на прах. Намазваме тестото с крема и оставяме за 1 нощ в хладилник. На другия ден измиваме, обелваме и нарязваме плодовете и ги нареждаме върху сладкиша. Желето за торти приготвяме според указанието и с него заливаме плодовете. Оставяме сладкиша на студено още 1 час.
 
Време за приготвяне: 1 час
Консумация: на следващия ден
Енергийно съдържание на 1 парче: 180 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 парче: 13,6 г

 
   

Торта с манго

Необходими продукти за 12 парчета:
За блата:
150 г сухари (по-смелите могат да я приготвят и от натрошени обикновени бисквити)
75 г масло
3 супени лъжици Equal на прах
1 супена лъжица какао на прах за диабетици
За крема:
1 зряло манго
1 пакет (10 г) желатин
3 супени лъжици лимонов сок
100 мл течна сметана
225 г обезмаслена извара
250 мл кисело мляко
5 супени лъжици Equal на прах
 
Приготвяне:
За блата на тортата: увиваме сухарите в кухненска кърпа и с точилка ги натрошаваме. Разтапяме маслото (като внимаваме да не прегори) и добавяме натрошените сухари, Equal на прах и какаото. Слагаме хартия за печене във форма за торта (с диаметър 22 см) и изсипваме върху нея готовата маса като подравняваме повърхността с лъжица. Оставяме на студено в хладилник.
За крема: обелваме мангото и нарязваме на парчета. 8 парчета отделяме за украса, другите разбиваме на пюре. Желатинът се накисва в 10 с. л. вода за 10 мин. Добавяме лимоновия сок. Загряваме го, след което го оставяме малко да изстине. Разбиваме сметаната на сняг и я оставяме в хладилник. Натрошаваме изварата с вилица, добавяме пюрето от манго, Equal на прах, желатина и сметаната. Изсипваме сместа върху блата и слагаме в хладилник за около 6 часа. При сервиране украсяваме с парчета плодове.
 
Време за приготвяне: 45 мин.
Консумация: след около 7 часа
Енергийно съдържание на 1 парче: 169 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 парче: 15,3

 
   

Кекс с плодове

Необходими продукти за 15 парчета:
100 г сушени плодове
100 мл бяло вино или плодов сок
80 г масло
6 белтъка
3 супени лъжици Equal на прах
150 г брашно
80 г смлени орехи
50 г Equal шоколад (2 броя)
50 г счукани орехи
Equal на прах за поръсване
 
Приготвяне:
Нарязваме на дребно сушените плодове и ги накисваме във виното (плодовия сок). Разтопяваме маслото. Разбиваме белтъците на сняг и към тях постепенно добавяме Equal на прах, брашното, смлените орехи и разтопеното масло. Начупваме шоколада на парчета. Изцеждаме сушените плодове и ги прибавяме към сместа заедно с шоколада и счуканите орехи.
Намазваме формата за кекс с масло, поръсваме с брашно и изсипваме сместа във формата. Подравняваме повърхността. Пече се 25-30 минути в предварително загрята до 180°С фурна. След като изстине изваждаме от формата, нарязваме на парчета и ги поръсваме с Equal на прах.
 
Вариант: отгоре може да се покрие с шоколадова глазура
 
Време за приготвяне: 45 минути
Консумация: след 1 час и 30 мин.
Енергийно съдържание на 1 парче: 188 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 парче (със сухо вино):
12,8 г
Въглехидратно съдържание на 1 парче (със 100 % -ов плодов сок):
13,4 г
 
   

Сладкиш с вишни

Необходими продукти за 20 парчета:
6 яйца
300 г маргарин (масло)
12 супени лъжици Equal на прах
400 г брашно
1½ пакетчета бакпулвер
150 мл нискомаслено мляко
2 буркана компот от вишни за диабетици без костилки или замразени вишни
Equal на прах за поръсване

Приготвяне:
Разбиваме белтъците на сняг. Разбъркваме маслото много добре с Equal на прах. Един по един добавяме жълтъците. Смесваме брашното с бакпулвера и заедно с млякото и белтъците на сняг последователно и внимателно прибавяме към сместа. Покриваме тавата с хартия за печене и изсипваме сместа. Изцеждаме вишните и ги подреждаме отгоре. Пече се 35-40 мин. в предварително загрята до 180°С фурна. Оставяме да изстине в тавата. Махаме хартията за печене и нарязваме на парчета. Поръсваме отгоре с Equalна прах.

Време за приготвяне: 20 мин.
Консумация: след 1 час
Енергийно съдържание на 1 парче: 942 kJ (225 kcal)
Въглехидратно съдържание на 1 парче: 19,4 г

 
   

Палачинки “Гундел“

Необходими продукти за 12 бр.:
За тестото:
250 г брашно
2 яйца
300 мл нискомаслено мляко
200 мл газирана вода
4 супени лъжици олио, щипка сол
За пълнежа:
50 г стафиди
150 г смлени орехи
5 супени лъжици Equal на прах
1 кафена лъжичка настъргана лимонена кора
150 мл нискомаслено мляко
За заливката:
3 супени лъжици диетично какао на прах
3 супени лъжици нискомаслено мляко
Equal на прах за поръсване
 
Диабетиците да използват вместо стафиди нарязана на малки парчета портокалова кора, сварени във вода, подсладена с Equal на прах.
 
Приготвяне:
Приготвяме както обикновено тесто за палачинки от брашно, яйца, мляко, олио и щипка сол. Преди пържене добавяме и газираната вода. В тефлонов тиган пържим не много дебели палачинки. Тъй като в тестото има олио, не е необходимо тиганът да се намазва с олио.
Стафидите за пълнежа накисваме във вода, след което ги изцеждаме. Разбъркваме орехите с Equal на прах, настърганата лимонена кора, стафидите и млякото и намазваме палачинките с пълнежа. Сгъваме ги на четири като кърпички и ги подреждаме върху плато. Заливката приготвяме като разбъркваме какаото с млякото, загряваме течността и заливаме с нея палачинките. Поръсваме ги с Equal на прах и веднага сервираме.
 
Идея: При сервирането може да фламбираме палачинките като ги поръсим с малко ром и запалим алкохола. Оставяме да загасне огъня и може да се консумира. Внимание, опасна манипулация!
 
Време за приготвяне: 45 минути
Енергийно съдържание на една палачинка: 1017kJ (243 kcal)
Въглехидратно съдържание на една палачинка: 24 г (без стафиди 22 г)  
 
   

Хамбургер с лук

Необходими продукти:
500 г свинско филе
3 чаени лъжички чили на прах
1+2 скилидки чесън
2 глави лук
1 супена лъжица олио
1 малка консервна кутия доматено пюре
1 супена лъжица ябълков оцет
1 супена лъжица горчица
1 супена лъжица мед (диабетиците да използват заместител на мед за диабетици)
3 супени лъжици Equal на прах
6 хлебчета за хамбургери
 
 
Приготвяне:
Загряваме фурната до 240°С. Измиваме месото, натриваме го с 1 чаена лъжичка чили на прах, 1 скилидка чесън и го слагаме в малка тава. Пече се 40 минути, докато се образува кафява коричка. Оставяме за 10-15 минути настрана.
Обелваме и нарязваме на дребно лука и чесъна. Загряваме олиото и ги задушаваме. Прибавяме доматеното пюре, оцета, горчицата, меда и останалото чили, разбъркваме и овкусяваме със сол и черен пипер. Разбърквайки го оставяме на бавен огън без капак за около 10 минути. Накрая добавяме Equal  на прах. Ако е необходимо прибавяме още сол и черен пипер.
Накълцваме запеченото месо на малки парчета и го прибавяме към лучения сос. Варим още 2-3 минути и след като поизстине разпределяме в хлебчетата.
 
Може да се консумира със салата от зеле, краставици или други зеленчуци.
 
Време за приготвяне: 30 мин
Консумация: приблизително след 1 час
Енергийно съдържание на един хамбургер: 1092kJ (261 kcal)

Въглехидратно съдържание със заместител на мед: 36,5 г

 
   

Шоколадов мус

Необходими продукти за 4 човека:
200 г натурален шоколад
2 кофички кисело мляко
6 супени лъжици Equal на прах
2 мл ванилова есенция
2 супени лъжици ром
1 пакет желатин
4 белтъка
 
Приготвяне:
Разтопяваме шоколада на водна баня (дъното на малкия съд да не достига до дъното на по-големия съд с вода). Добавяме към разтопения шоколад киселото мляко, Equal на прах, ваниловата есенция и рома. Разбъркваме желатина с 5 супени лъжици вода и оставяме да престои 10 минути. Доливаме към него 50 мл вода, загряваме го и прибавяме към сместа. Разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към шоколадовия крем. Изсипваме го във формички, предварително изплакнати със студена вода, които трябва да престоят в хладилник поне 2 часа.
 
Енергийно съдържание на 1 порция: 368 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 порция: 36 г
 
   

Зелева салата

Необходими продукти за 6 човека:
200 г прясно бяло зеле
200 г цветно зеле
1 жълта чушка
100 г моркови
1 глава лилав лук
100 г кашкавал (гауда, трапис, чедър)
3 супени лъжици майонеза (лайт)
½ супена лъжица винен оцет
1 супена лъжица Equal  на прах
сол
черен пипер
 
Приготвяне:
Нарязваме зелето на тънки ивици. Почистваме чушката и я нарязваме на не много малки парчета. Обелваме и рендосваме морковите. Почистваме лука и го нарязваме на тънки кръгчета. Кашкавала нарязваме на хапки.
Разбъркваме майонезата с оцета, Equal на прах, солта и черния пипер.
Смесваме нарязаните зеленчуци с кашкавала, добавяме соса с майонеза и разбъркваме добре.
 
Време за приготвяне: 40 минути
Консумация: след 40 минути
Енергийно съдържание на 1 порция: 795 kJ (190 kcal)
Въглехидратно съдържание на 1 порция: 7,1 г
 
   

Салата с паста (пене)

Необходими продукти за 6 порции:
1 пакет пене (500 г)
100 г почистен зелен фасул
100 г зелен грах
1 червена чушка
2 стръка зелен лук
1 среден морков
1 връзка магданоз
5 супени лъжици майонеза лайт
3 супени лъжици нискомаслено мляко
3 супени лъжици бял винен оцет
2 супени лъжици Equal на прах
 
Приготвяне:
Сваряваме пастата според указанието на опаковката в подсолена вода, след което изцеждаме и оставяме да изстине.
Нарязваме зеления фасул на парчета и го сваряваме заедно с граха в малко вода. Изцеждаме ги и оставяме да изсинат. Измиваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. Почистваме лука и моркова и ги нарязваме на тънки кръгчета. Измиваме магданоза и го нарязваме на дребно. В малка купичка разбъркваме майонезата с млякото, оцета, магданоза и Equal на прах. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Разбъркваме пастата със зеленчуците, поливаме със соса и сервираме.
 
Идея: Ако използваме замразен грах изсипваме горещата паста върху замразения грах. По този начин грахът се размразява, а пастата се изстудява.
 
Време за приготвяне: 30 минути
Енергийно съдържание на 1 порция: 2146 kJ (513 kcal)
Въглехидратно съдържание на 1 порция: 64,3
 
   

Сладкиш със сливи

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 супени лъжици Equal на прах
180 г брашно
250 мл мляко
щипка сол
маргарин за намазване на формата
За пълнежа:
500 г сливи
10 г нарязани бадеми
1 супена лъжица Equal на прах
 
Приготвяне:
Разбиваме яйцата с Equal на прах до образуване на пяна. При непрекъснато бъркане добавяме малко по малко брашното, млякото и солта, точно както при приготвяне на блат за торти. Получената смес се оставя на студено в хладилник за 30 минути. Измиваме сливите и почистваме от костилките. Намазваме с маргарин форма за плодови сладкиши и изсипваме в нея сместта. Върху тестото равномерно подреждаме сливите и поръсваме с нарязаните бадеми. Печем 45-50 минути в предварително загрята до 170°С фурна. Преди сервиране поръсваме с Equal на прах. Може да се нареже на 8 големи парчета.
 
Енергийно съдържание на 1 парче: 189 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 парче: 27 г
 

Портокалова торта

Необходими продукти 4 порции:
150 г сметана
3 портокала
400 г кисело мляко
4 лъжици желатин на прах
4-5 супени лъжици Equal на прах
4 портокала за украса
 
Приготвяне:
Покриваме една по-малка форма за торта с фолио. Разбиваме сметаната и киселото мляко с Equal на прах. Изстискваме сока от портокалите и го смесваме със 100 мл вода. В малка тенджера смесваме портокаловия сок и желатина, оставяме за 10 минути и след това загряваме на слаб огън с леко разбъркване. Оставяме да изстине и към него прибавяме сместа от кисело мляко и сметана. Изсипваме в приготвената форма за торта, покриваме с фолио и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране слагаме в чиния, отстранявяме фолиото и украсяваме с портокалите.
 
Енергийно съдържание на една порция: 214 kcal
Въглехидратно съдържание на една порция: 9 г
 
 
   

Протокалов десерт във форма

Необходими продукти 4 порции:
400 мл прясно мляко
40 г натурално нишесте
5 супени лъжици прясно мляко
3 жълтъка
настъргана кора на един портокал
200 мл прясно изцеден портокалов сок
4 супени лъжици Equal на прах
1 голям грейпфрут с розова сърцевина
1 портокал
 
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците. Разбъркваме нишестето с петте супени лъжици мляко и добавяме към предварително затопленото мляко. Поставяме млякото да заври при постоянно бъркане. Сваляме от огъня и добавяме към него жълтъците, портокаловата кора, портокаловия сок и Equal на прах. Формите за десерт изплакваме със студена вода, изсипваме десерта в тях, оставяме да изстине и слагаме в хладилник. Обелваме портокала и грейпфрута. Изстиналия по формата на купичките десерт се сервира, поставен в по-голяма чиния, украсена с разчупени на резени плодове. 
 
Енергийно съдържание на една порция: 219 kcal
Въглехидратно съдържание на една порция: 25
 
   

Бадемово желе с ликьор

Необходими продукти за 6 порции:
500 мл течна сметана
4 супени лъжици Equal на прах
40 г бадемов ликьор
50 г стафиди
1 супена лъжица натрошени печени бадеми
1 супена лъжица бадемова есенция
100 мл мляко
3 супени лъжици желатинов прах
 
Приготвяне:
Предната вечер накисваме стафидите в бадемовия ликьор. На другия ден разбиваме на пяна сметаната с Equal на прах. Добавяме последователно отцедения от стафидите ликьор, бадемовата есенция и стафидите. Покриваме една продълговата форма за кекс с алуминиево фолио. Смесваме желатина и млякото и загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато желатинът се разтопи. След това оставяме да изстине и внимателно, лъжица по лъжица, добавяме към пяната. Накрая изсипваме пяната във формата, покриваме и оставяме в хладилник за половин ден. Преди сервиране изсипваме върху стъклена чиния, махваме фолиото и поръсваме с бадемите. Може да се реже с нож, потопен в гореща вода.
 
Енергийно съдържание на една порция: 249 kcal
Въглехидратно съдържание на една порция: 13 г
 
   

Гурме палачинки

Необходими продукти 12 палачинки:
За тестото:
150 г брашно
2 яйца
300 мл обезмаслено прясно мляко
150 мл газирана вода
15 г разтопен, но не горещ маргарин
1 супена лъжица разтопен мед
щипка сол
За пълнежа:
400 г ягоди
3 супени лъжици портокалов ликьор или коняк
250 г извара
4 супени лъжици заквасена сметана
2-3 супени лъжици Equal на прах плюс Equal на прах и за поръсване
40 г маргарин за пържене
 
Приготвяне:
Тестото приготвяме като разбиваме яйцата и към тях прибавяме млякото и брашното. С тел за разбиване разбъркваме и постепенно добавяме газираната вода, солта, маргарина и меда. Оставяме сместа за 15-20 минути. От сместа правим 12 палачинки в тефлонов тиган, намазан с маргарин.
Правим пълнежа като измиваме и почистваме ягодите и ги нарязваме на четвъртинки. Разбъркваме изварата със сметаната, ликьора и Equal на прах.
Върху всяка палачинка слагаме от крема и ягодите и след това ги увиваме. Поръсваме отгоре с Equal на прах.
 
Енергийно съдържание на 1 палачинка: 154 kcal
Въглехидратно съдържание на 1 палачинка: 15 г
 
       
  
       
 
   
  
r_1
r_2
r_3
r_4
r_5
r_6